2010. április 19., hétfő

Homoszexualitás elismerése napjainkban

Házasság vagy halálbüntetés?
A melegek jogai a világ különböző pontjain

A Világ országaiban a melegekre vonatkozó törvények nagyon változatosak. Míg Hollandiában 2001. óta azonos neműek akár házasságot is köthetnek, hét országban – köztük az Arab Emírségekben - halálbüntetés vár a homoszexuális beállítottságúakra.

Az emberiség legkorábbi – eddig ismert – művében, a Gilgames-eposzban, mely i.e. III. évezredben keletkezett, Gilgames és Enkidu szerelmi kapcsolatáról is olvashatunk, melyet ma homoerotikus regénynek minősítenének. Az Iliászban Akhilleusz és Patroklosz kapcsolatát Platón egyértelműen férfiszerelemnek értelmezte. Ezek szerint az ókori férfiak nyíltan lehettek melegek, szerethettek másik férfit? Mostanra vajon mi változott?

A homoszexualitás tiltása a kereszténység terjedésével egy időre tehető. A kereszténység homofóbiája a zsidó vallásból ered. A Talmud szerint két férfi szexuális együttlétének büntetése a halálrakövezés. Az első melegellenes törvényeket I. és II. Constantinus császár alkotta a 4. században. A törvények később egyre szigorodtak, a 18. század végére már a halálbüntetést is bevezették.

1791-ben a Francia forradalom törvénykönyve törölte el elsőként a homoszexualitás büntetését. Ettől a ponttól indult el a melegség újbóli elfogadása, s járja ma is rögös útját.

Homoszexualitás Hollandiában
Az új holland törvények értelmében a homoszexuálisok házasságára ugyanolyan törvények vonatkoznak mint a különneműekére. Mint a legtöbb európai országban, itt is tiltják a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetést.

Homoszexualitás az Arab Emírségekben
Az Egyesült Arab Emírségekben a megerőszakolt férfiakat is melegként bélyegzik, nem ismerik a nemi erőszak fogalmát, így akár nemi erőszak áldozatait is halálra ítélhetik.


Ábra (sajnos nem tudom átmásolni a képet és a jelmagyarázatot, de az eredeti helyen meg tudjátok nézni) és magyarázatának forrása: http://hu.wikipedia.org/wiki/Fájl:World_homosexuality_laws.svg#filehistory

(Kovács Kitti , 7.c)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése