2010. április 12., hétfő

Mitől vagyunk mások? (I:)

A másság legszembeötlőbben fizikai sajátosságainkban jelenik meg. A földön élő emberek négy nagyrasszba sorolhatóak, melyek a következők:
- europid
- mongoloid
- negroid
- veddo-ausztraloid
E nagyrasszokon belül számos rasszt különíthetünk el. A rassz jegyei: a haj alakja, jellemzői; a harmadlagos szőrzet jellemzői (arc- és mellszőrzet); a bőr színe; a szem színe; a test és az egyes testrészek egymáshoz viszonyított aránya.
A rasszizmus alapvetően abból a gondolatból indul ki, hogy egyes rasszokhoz tartozó népek sikerei rasszuk magasabbrendűségében gyökereznek. A XIX. századi gyarmatosítás során a legyőzött és alávettet nem európai lakosságot nem tekintették egyenrangú félnek az európaiak. A látványos különbség, mely a külsőben mutatkozott, megkönnyítette az őslakosok elkülönítését, elűzését földjeikről. A nyugati civilizáció hatalmas technikai, technológiai fölénye arra késztette a gyarmatosítokat, hogy "gyámságuk" alá helyezzék a leigázottakat, és arra késztessék őket, hogy ők is sajátítsák el az általuk alkalmazott módszereket, ismereteket.
E fölényben gyökerező érzések, eszmék formálták a rasszizmust, és tették a föld sok ponján meghatározó ideológiává az elmúlt évsázadok során. Legerősebben a feketék és az európaiak viszonyában jelentkezett. A két, talán legismertebb példa erre a Dél-Afrikai Köztársaságban kialakult apartheid (elkülönítés) rendszer, valamint az 1863-ban felszabadított fekete rabszolgákat, az 1960-as évek végéig súlytó negatív diszkrimináció volt.

Az alábbi honlapon, az egyik legnagyobb amerikai ismereterjesztő szervezet oldalán, rövid, de látványos összefoglalást olvashattok a rasszokról. Érdemes végignézni az összes interaktív térképet, folyamat ábrát!

http://www.pbs.org/race/000_General/000_00-Home.htm



Az alábbi oldalon a rasszokkal kapcsolatos tudományos elmélet kialakulásáról és utóhatásairól olvashattok.

http://xenia.sote.hu/~torlasz/biol-mernok/evolucio/rasszizmus.html


A rasszokkal kapcsolatos ismereteink nem támasztják alá, hogy bármelyik rasszhoz tartozó egyedek magasabb átlagos IQ-val rendelkeznének, vagy olyan szociális készségekkel, tehetséggel bírnának, amely alapján magasabb és alacsonyabb rendű rasszokról beszélhetnénk.
A rasszokra jellemző fiziológiai jellegzetességek nem köthetőek alapvetően egy-egy kultúrához, népcsoporthoz, hiszen az elmúlt évszázadokban jelentős történelmi, civilizációs folyamatok révén mind a kulturális jegyek, mind a biológiai sajátosságok keveredtek egymással.
Mint az elmúlt félévezred vezető szerepet játstzó civlizáció tagjai, sokszor nem érzékeljük a rasszizmus indirekt megnyilvánulásait, sőt sok esetben magunk is azonosulunk egy-egy vicc erejéig ezekkel. Hogy milyenek lehetünk mások szemével, arra jó példa P.K. Dick "Ember a fellegvárban" című regénye, melyben a második világháborút megnyerő Japán gyarmatosítja az USA nyugati partvidékét. A gyarmatosítók ugyanúgy viselkednek az amerikaiakkal, ahogy a britek, franciák, németek bántak a legyőzött afrikaiakkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése