2010. április 15., csütörtök

Mit nevezünk holokausztnak?

A holokauszt (a görög ὁλοκαύτωμα, holokautóma szóból: „teljesen elégetett”, t.i. égőáldozat). A szó a Szeptuagintából ered és a héber עוֹלָה ólá-nak („ami felmegy”), azaz a „teljesen elégő áldozat”-nak a tükörfordítása. Zsidó terminusa azonban nem ez,[1] hanem a Soa vagy Soá (‏‏שׁוֹאָה), ami a teljes pusztulást, kiirtást jelenti (jiddis חורבן) Churben).(...)
Az európai zsidóság elleni népirtásra először angol nyelvterületen használták a kifejezést 1942 decemberében a News Chronicle című napilapban, Hitler a zsidóság megsemmisítésére vonatkozó terveivel kapcsolatban: „…the Jewish peoples are to be exterminated”. 1945-től zsidó holokausztként „foglalt” politikai és történelmi szövegösszefüggésekben ez a kifejezés – de csak az angolszász nyelvterületen. 1972-től terjedt el a széles nyilvánosságban Frederick Forsyth regénye, Az ODESSA-ügyirat nyomán. Később más népirtásokra (például a ruandaira vagy az örményre) is használni kezdték.[ (wikipédia)[2]


A holokauszt áldozatinak számát több mint 4 millióra teszik. Az áldozatok jelentős része valamelyik haláltáborban vesztette életét, de több százezerre tehető azok száma, akik a gettókban lelték halálukat, a rossz életkörülmények, kegyetlen bánásmód miatt.
A holokauszt a náci ideológia fajelméletében gyökerezett, mely a zsidóságot a németség, az árja faj ellenségének tekintette. A zsidókkal szembeni vádakat nem ők fogalmazzák meg először, amikor a "tökéletes ellenség" képének megalkotásába fognak. Európában az 1870-es évektől több hullámban, egyre erősebben jelentkezett a modern antiszemitizmus, mely a zsidósággal szembeni középkori vádakat (kapzsiság, ravaszság, a keresztény értékek semmibe vétele, stb.) felelevenítve, most már nem mint vallási csoportra, hanem mint etnikai csoportra, fajra tekintett.
Az ekkora már asszimilálódott, az adott ország normáihoz alkalmazkodott, sokszor a vallásos szokásokat, előírásokat is elhagyó zsidóságot sokkolta.
Az etnikai, faji megkülönböztetés ellen nem lehetett további alkalmazkodással tenni. Az első világháborúban vesztes Németországban sokan a zsidóságot tartották a háborús vereség egyik bűnbakjának. Az ellenérzéseket fokozta, hogy a vereséget követően kibontakozó kommunista hatalomátvételi kísérletekben jelentős szerepet játszottak zsidó származású személyek. Az "ellenség" tehát egyik oldalról a társadalmi elit képében támadott (tőkések, értelmiségiek), míg a másik oldalon a társadalom alsóbb rétegeit buzdította a tulajdonosi réteg elleni felkelésre, és a teljes egyenlőségen alapuló társadalom kialakítására.
A holokauszt áldozatainak számát vizsgálva meglepően kevés áldozat volt német állampolgár. Nagyjából 130 000-re tehető az áldozatok száma, míg Magyarországról több mint 400 000 zsidót hurcoltak el (1941-45-ös határok alapján)a haláltáborokba.
Az áldozatok dötő többsége a kora újkorban a Lengyel Királyság területére menekült zsidóság leszármazottja volt. Több mint 3 millió ember.
A második világháborúban, a németek által megszállt Lengyelország területén élő milliós zsidó lakosságot már nem lehetett egyszerűen elkülöníteni, gettókba zárva tartani, mint az máshol történt. Az egyetlen, "végső" megoldásnak az európai zsidóság fizikai megsemmisítése mutatkozott. A haláltáborok kialakításáról, és a teljes megsemmisítésről a wannsee-i konferencián határoztak a feladattal megbízott vezetők. Elsősorban Reinhard Heyndrich és Adolf Eichmann vezetésével kialakított, és működtetett "infrastruktúra" mérnöki pontossággal lett felépítve. A zsidóság összegyűjtése, getthósítása, majd szállítása, végül megsemmisítése több ezer embernek adott munkát birodalomszerte. Az elhúrcoltak tízezrei dolgoztak kényszermunkásként német iparválaltok gyáraiban, építkezéseken.
A táborokat felszabadító szövetséges csapatokat teljesen sokkolta, amit a nácik által hátrahagyott táborokban találtak. A túlélők annyira le voltak gyengülve, hogy sokan járni sem tudtak már, a gázkamrák áldotzatai pedig halmokban hevertek szerte a krematóriumok környékén.
Sajnos beigazolódott az, amit a németek által megszállt európából menekült zsidók már korábban beszéltek: a modern kori barbárság halálgyárakat hozott létre megsemmisítésükre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése